Aktualności - nauka

Nowa publikacja współautorstwa pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii UKW

W czasopiśmie Molecules (IF: 4.412; MEiN: 140) ukazała się naukowa publikacja współautorstwa: dr n. med. Eleny Sinkiewicz-Darol, mgr Iwony Adamczyk, lek. wet. Katarzyny Łubiech, mgr Gabrieli Pilarskiej, dr hab. Magdaleny Twarużek prof. uczelni Leptin in Human Milk—One of the Key Regulators of Nutritional Programming Molecules 2022, 27, 3581. https://doi.org/10.3390/molecules27113581 

Mleko kobiece jest optymalnym pokarm dla niemowląt i małych dzieci, dostarczającym niezbędnych składników odżywczych w odpowiedniej proporcji. Dzieci karmione mlekiem matki oprócz podstawowych składników odżywczych otrzymują także wiele substancji biologicznie aktywnych, wśród których można wymienić hormony odpowiedzialne za równowagę metaboliczną. Jednym z hormonów przyjmowanych z mlekiem kobiecym jest leptyna. Hormon ten bierze udział w regulacji apetytu, informując mózg o zasobach energetycznych organizmu. Prawidłowo funkcjonujące mechanizmy związane z działaniem leptyny są czynnikiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia otyłości. Naturalna obecność leptyny w składzie mleka kobiecego sugeruje, że odgrywa ona szczególną rolę w kształtowaniu zdrowia dziecka karmionego piersią. Otyłość jako choroba cywilizacyjna dotyka coraz więcej osób, w tym dzieci. Rozwój otyłości uzależniony jest od wielu czynników, w tym czynników genetycznych i środowiskowych, takich jak nawyki żywieniowe czy niska aktywność fizyczna. Za otyłością kryją się złożone mechanizmy. Zrozumienie wpływu karmienia piersią, jako naturalnego źródła leptyny, może pomóc w zapobieganiu otyłości u dzieci i rozwojowi tej choroby w późniejszych okresach życia. Artykuł przybliża obecny stan wiedzy dotyczący zawartości leptyny w mleku kobiecym i jej potencjalnego oddziaływania na organizm dziecka karmionego piersią.