dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz RobertUdział w konferencjach naukowych

dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz RobertUdział w konferencjach naukowych

Udział w komitetach naukowych i organizacyjnych konferencji krajowych lub międzynarodowych

 

2013 - 48th Congress of the Polish Biochemical Society – członek Komitetu Naukowego, organizator i przewodniczący sesji „Agrobiotechnology and Industrial Biotechnology”, Toruń, Poland, September 2th-5th 2013


2014 - IX Poznańska Konferencja Naukowa- „Chemia- nowe wyzwania dla nauki i przemysłu” – członek Komitetu Naukowego, Poznań 5. 12.2014 (http://ptchpozn.home.amu.edu.pl/materialy.pdf )


2015 - Organizacja (w tym pozyskanie całości funduszy) Konferencji Dziekanów Wydziałów Przyrodniczych Uniwersytetów Polskich, Wydział Nauk Przyrodniczych, 6-8 maja 2015


2016 - Współorganizator międzynarodowej Konferencji Naukowej „Flight of the Swans”, poświęconej migracjom i siedliskom dzikich ptaków. Kierowany przeze mnie Wydział Nauk Przyrodniczych był współorganizatorem ww. konferencji wspólnie z zespołem przyrodników z brytyjskiej organizacji WWT - Wildfowl and Wetlands Trust oraz Stowarzyszeniem Ptaki Polskie oraz Black Wings Team. Wygłoszono 10 referatów w tym 20% przez prelegentów z zagranicy. Bydgoszcz.UKW, 10.11.2016 (https://www.ukw.edu.pl/strona/aktualnosci/archiwum/29164/flight-of-the-swans ; https://www.ukw.edu.pl/strona/aktualnosci/archiwum/29594/sladem-labedzi-na-ukw )


2022 - Członek Komitetu Doradczego Międzynarodowej Konferencji International Conference on Fuel, Energy and Environment (ICFEE 2022) 9-10.06.2022 organizowanej przez Department of Automobile Engineering Kongu Engineering College (https://sites.google.com/kongu.edu/icfee22/organizers)


2023 - Ogólnopolska Konferencja Naukowa – „Współczesna Biologia – osiągnięcia i wyzwania”, Wydział Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz, 15 listopada 2023 r. – Członek Komitetu Naukowego


Prezentacja referatów, komunikatów naukowych lub posterów na konferencjach

 

  1. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1993. Badania nad wpływem surowców i technologii na jakość spirytusu surowego. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Toruń, S-5A, P-11.
  2. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1994. Wpływ enzymów amylolitycznych na skład chemiczny zanieczyszczeń spirytusu surowego. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Warszawa, S-14, P-19.
  3. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1995. Kinetyka powstawania zanieczyszczeń w spirytusie surowym w typowym procesie fermentacji gorzelniczej. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Lublin S-4, P-41.
  4. Czupryński B., Kłosowski G., Sieliwanowicz B., 1996. Badania nad metodą zmniejszania lepkości zacierów żytnich w technologii bezciśnieniowego uwalniania skrobi. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Poznań, S-12, P-26, s. 104.
  5. Czupryński B., Kłosowski G., Trzcińska M., Sieliwanowicz B., 1997. Application of β-glucosidase preparation in the pressureless method of rye mashing. 8-th European Congress of Biotechnology, Budapest, s. 65.
  6. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 1997. Badania zależności pomiędzy potencjałem redoks a zawartością produktów fermentacji etanolowej w spirytusie. Materiały XL Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Gdańsk, S-22, P-12, s. 216.
  7. Kłosowski G., Czupryński B., 1998. Oznaczanie 2-propenalu w spirytusach przy zastosowaniu chromatografii gazowej z wykorzystaniem metody „pulsed split”. Materiały XXIX Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Olsztyn, s. 496-497.
  8. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1998. Wpływ dodatku ß-glukozydazy na zawartość zanieczyszczeń spirytusu surowego otrzymanego w bezciśnieniowej metodzie uwalniania skrobi. XXIX Materiały Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Olsztyn, s. 149.
  9. Kłosowski G., Kotarska K., Czupryński B., 1998. Korzyści wynikające ze zmniejszenia lepkości zacierów żytnich przy pomocy preparatu ß-glukozydazy w procesie bezciśnieniowego uwalniania skrobi. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Wrocław, S-6, P-22, s. 222.
  10. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 1999. Wykorzystanie technologii bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS) do przerobu skrobi amarantusowej na spirytus metodą fermentacji alkoholowej. Materiały XLII Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Rzeszów, S-9, P-28, s. 190.
  11. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1999. Wpływ poli(tereftalanu etylenu), powłoki z emalii Nobiuretan MIO, stali ST 3S na właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego. Materiały XLII Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Rzeszów, S-9, P-27, s. 190.
  12. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 1999. Badanie składu produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w spirytusach otrzymanych z ziarna amaranthusa. Materiały XXX Sesji Naukowej KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o żywności na progu XXI wieku”, Kraków, III-312.
  13. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1999. Próba intensyfikacji fermentacji alkoholowej zacierów żytnich przez dodatek ziarna amaranthusa. Materiały XXX Sesji Naukowej KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o żywności na progu XXI wieku”, Kraków, III-313.
  14. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2000. Monitorowanie metodą HPLC i GC procesu hydrolizy enzymatycznej skrobi i fermentacji alkoholowej w technologii BUS. Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTCh i SITPCh, Łódź, S-3/S-9, P-69s. 107.
  15. Kłosowski G., Czupryński B., Sieliwanowicz B., Kotarska K., 2000. Monitoring of the mashing process and alcoholic fermentation by HPLC and GC method”. The World Congress on Biotechnology, 11th International Biotechnology Symposium and Exhibition, Berlin, P-4, s. 164.
  16. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2000. Badania nad ograniczeniem zawartości aldehydu akrylowego w ziemniaczanym spirytusie surowym. Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTCh i SITPCh, Łódź, S-3/S-9, P-70, s. 107.
  17. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2000. Badanie zmian lepkości i właściwości reologicznych zacieru żytniego sporządzonego metodą bezciśnieniowego uwalniania skrobi. Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTCh i SITPCh, Łódź, , S-3/S-9, P-70, s. 107.
  18. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2000. Ograniczenie zawartości aldehydu akrylowego w ziemniaczanym spirytusie surowym. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN pt.: „Żywność w dobie ekspansji naukowej, potencjał, oczekiwania, perspektywy.”, Poznań, I/35, s. 38.
  19. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2000. Monitoring cukrów metodą HPLC w trakcie procesu zacierania i fermentacji w technologii BUS. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN pt.: „Żywność w dobie ekspansji naukowej, potencjał, oczekiwania, perspektywy.”, Poznań, III/38, s. 282.
  20. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2000. Badanie właściwości reologicznych zacieru żytniego. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN pt.: „Żywność w dobie ekspansji naukowej, potencjał, oczekiwania, perspektywy.”, Poznań, III/39, s. 283.
  21. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2001. Badania zmian lepkości i właściwości reologicznych zacieru kukurydzianego sporządzonego metodą bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS). XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów.” Warszawa s.1-6.
  22. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2001. Zastosowanie kapilarnej chromatografii gazowej do kompleksowej analizy produktów ubocznych w spirytusie surowym. XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów.” Warszawa s. 1-5.
  23. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2001. Ocena zdolności fermentacyjnych szczepu drożdży gorzelniczych I-7-43 - fuzanta Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces diastaticus. XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów.” Warszawa, s. 1-6.
  24. Sieliwanowicz B., Czupryński B., Kłosowski G., Trzcińska M., 2001. Fermentation by-products formation during aerobic growth of Saccharomyces  cerevisiae var. D-2. Eur. J. Biochem. (CrabtrThe FEBS Journal) 268(1), 215.
  25. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2002. Współczesne kierunki zagospodarowania wywarów gorzelniczych. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy" Warszawa P-III-9, s. 245.
  26. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2002. Oznaczanie wybranych związków karbonylowych w spirytusie surowym metodą kapilarnej chromatografii gazowej. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy” Warszawa P-IV-9, s. 321.
  27. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., Wolska M., 2002. Wpływ wybranych polimerów i powłok lakierniczych na właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy” Warszawa P-I-39, s. 85.
  28. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2002. Wpływ ograniczenia dawki glukoamylazy na przebieg i efekty technologiczne fermentacji alkoholowej prowadzonej w warunkach przemysłowych z udziałem szczepu I-7-43 - fuzanta S. cerevisiae i S. diastaticus. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy” Warszawa P-III-57, s. 293.
  29. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2002. Oznaczanie wybranych aldehydów w formie wolnej i acetalowej w spirytusie surowym metodą kapilarnej chromatografii gazowej. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków, S04-P47.
  30. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2002. Wywary gorzelnicze - niekonwencjonalne ich wykorzystanie. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków, S11-P13.
  31. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., Wolska M., 2002. Badania wpływu różnych powłok na właściwości spirytusu ziemniaczanego podczas jego magazynowania. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków,  S11-P30.
  32. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2002. Wykorzystanie szczepu drożdży I-7-43 - fuzanta S. cerevisiae i S. diastaticus w warunkach gorzelni rolniczej. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków, S11-P14.
  33. Sieliwanowicz B., Czupryński B., Kłosowski G., Wetoszka W., Trzcińska M., 2002. Wpływ efektu Crabtree na aktywność fermentacyjną drożdży gorzelniczych Saccharomyces cerevisiae D2. Konferencja naukowa pt. Wykorzystanie drożdży w przetwórstwie żywności - Tradycja i przyszłość, Wrocław, s. 37.
  34. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2003. Badania kinetyki powstawania produktów ubocznych w początkowych godzinach fermentacji. XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: "Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską", Wrocław, P-III-22, s. 258.
  35. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2003. Efektywność procesu produkcji surowego spirytusu przy użyciu drożdży amylolitycznych (I-7-43) z zastosowaniem ograniczonych dawek różnych preparatów glukoamylazy. XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: "Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską", Wrocław, P-III-64, s. 300.
  36. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2003. Monitorowanie zmian stężeń produktów ubocznych w fazie wstępnej fermentacji alkoholowej. XLVI Zjazd PTCh i SITPCh, Lublin, S-1, P-12, s. 55.
  37. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2003. Zastosowanie drożdży amylolitycznych w fermentacji surowców skrobiowych przy użyciu ograniczonych dawek różnych preparatów glukoamylazy - efektywność procesu technologicznego. XLVI Zjazd PTCh i SITPCh, Lublin, I, s. 80.
  38. Kłosowski G., Czupryński B., 2004. Kinetyka powstawania acetali w procesie produkcji etanolu metodą fermentacyjną, prowadzonym według założeń technologii BUS. Materiały Zjazdowe PTChem i SITPChem, Wrocław, S-18, P-003, s. 1269.
  39. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2004. Aktywność fermentacyjna suszonych drożdży amylolitycznych I-7-43 w laboratoryjnych fermentacjach zacierów żytnich i kukurydzianych. Materiały Zjazdowe XXXV Sesji Naukowej KNŻ PAN, Łódź, S-2, P-2/22, s. 94.
  40. Kotarska K., Czupryński B., Wolska M., Kłosowski G., 2004. Wpływ różnego pochodzenia aktywatorów na przebieg fermentacji alkoholowej. Materiały Zjazdowe XXXV Sesji Naukowej KNŻ PAN, Łódź, 2, P-2/15, s. 87.
  41. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2004. Występowanie acetali w destylatach rolniczych oraz zmiany ich stężeń w trakcie fermentacji. Materiały Zjazdowe XXXV Sesji Naukowej KNŻ PAN, Łódź, 5a, P-5a/22, s. 252.
  42. Kłosowski G., Czupryński B., 2005. The rapid method for the complex analysis of fermentation by-products in distillery spirits with application of GC. The XXIX Symposium - Chromatographic methods of investigation the organic compounds. Szczyrk, S/IV, s. 154.
  43. Kotarska K., Czupryński B., Wolska M., Kłosowski G., 2005. Badania procesu fermentacji alkoholowej przy zastosowaniu wybranych związków mineralnych oraz pantotenianu wapnia z tiaminą w żytnich zacierach gorzelniczych o różnej gęstości. Materiały XXXVI Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: „Technologia i Biotechnologia Żywności – teraźniejszość i przyszłość”. Szczecin P2/32, s. 74.
  44. Wolska M., Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 2005. Badania nad zastosowaniem w praktyce gorzelniczej suszonych drożdży amylolitycznych I-7-43. Materiały XXXVI Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN, pt.: Technologia i Biotechnologia Żywności – teraźniejszość i przyszłość”. Szczecin P2/27, s. 67.
  45. Kłosowski G., 2006. Research of the pyrazine compounds occurrence in spirits distillates as an element of correctness of thermal raw material processing in technological process. VII Konferencja Chromatograficzna pt.: „Chromatografia i techniki pokrewne a zdrowie człowieka”. Białystok, P-94, s. 175.
  46. Kłosowski G., Grajewski J., 2007. Produkcja bioetanolu a redukcja stężeń mikotoksyn w łańcuchu pokarmowym. III Krajowy Kongres Biotechnologii, Poznań, 9-12 września, s. 180.
  47. Kłosowski G., 2007, referat. Możliwości technologiczne intensyfikacji produkcji bioetanolu w oparciu o kompleksowe wykorzystanie preparatów enzymatycznych do przygotowania nastawów fermentacyjnych. III Krajowy Kongres Biotechnologii, Poznań, 9-12 września, s. 180. (na zaproszenie prof. dr hab. inż. Włodzimierza Grajka)
  48. Kłosowski G., Grajewski J., Boehm J., Miklaszewska B., Błajet A., 2007. Feeding properties and mycotoxin contamination of dried maize slops obtained by PLS technology. 29th Mycotoxin Workshop, Fellbach, P-39, s. 95.
  49. Kłosowski G., Grajewski J., Łukomska W., Kosicki R., 2007. Moulds and mycotoxins contamination level of maize grains used for bioethanol production in Poland (Harvest 2006)., 29th Mycotoxin Workshop, Fellbach, P-38, s. 94.
  50. Kłosowski G., Grajewski J., Błajet-Kosicka A., Mikulski D., 2008. Mycotoxin impact on biotechnological factors of maize mashes alcoholic fermentation in PLS technology. 30th Mycotoxin Workshop, Utrecht, P-70, s. 133.
  51. Kłosowski G., Kuźmińska K., Miklaszewska B., Twarużek M., Grajewski J., 2006. The biodegradation of ochratoxin A in the technological process of alcoholic fermentation in agricultural distillery. 28th Mycotoxin Workshop, Bydgoszcz, s. 131.
  52. Kłosowski G., wykład: Modyfikacje technologiczne pozwalające na obniżenie kosztów produkcji i zapewnienie wysokiej jakości destylatu., zamawiający Polmos Żyrardów sp. z o. o., Seminarium 21-22.11.2013 r. Wzgórza Dylewskie
  53. Kłosowski G., referat: Wpływ skażenia surowca mikotoksynami na wskaźniki technologiczne fermentacji. alkoholowej i jakość spirytusu oraz możliwości redukcji ich stężenia w wywarze. seminarium pt.: Zarządzanie jakością produkcji jako element strategii zrównoważonego rozwoju przemysłu gorzelniczego, zamawiający Polmos Żyrardów, Kraków, 6-7 listopad 2014
  54. Mikulski D., Kłosowski G., Macko D., Miklaszewska B. “Influence of fermentation media supplementation with mineral compounds on fermentation activity of Saccharomyces cerevisiae, and technological indicators of alcoholic fermentation process.” PTBioch 2.-5.09.2013, Acta Biochimica Polonica vol. 60 supplement 1/2013, O12.3, Toruń, p. 175 – wykład.
  55. Miklaszewska B., Macko D., Mikulski D., Kłosowski G. “Evaluation of the endoglucanases activity secreted by filamentous fungi isolated from cellulolytic industry materials.” PTBioch 2.-5.09.2013, Acta Biochimica Polonica vol. 60 supplement 1/2013, O12.3, Toruń, p. 179
  56. Mikulski D., Kłosowski G. „Ocena przydatności surowców skrobiowych wykorzystywanych do przygotowywania podłoży fermentacyjnych z użyciem enzymów z grupy fosfohydrolaz.” VII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 19.-21.06.2013 Toruń, s. 79
  57. Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Wpływ hydrolizy enzymatycznej kompleksów kwasu fitynowego na aktywność fermentacyjną drożdży oraz skład lotnych produktów ubocznych procesu fermentacji alkoholowej.” IX Poznańska Konferencja Naukowa „Chemia – nowe wyzwania dla nauki i przemysłu” PTChem Oddział Poznański, 5.12.2014 Poznań, s. 144
  58. Miklaszewska B., Macko D., Mikulski D., Kłosowski G., Muszczyk P. „Wpływ czasu trwania termicznej obróbki wstępnej materiału lignocelulozowego na aktywność pozyskiwanych enzymów celulolitycznych.” IX Poznańska Konferencja Naukowa „Chemia – nowe wyzwania dla nauki i przemysłu” PTChem Oddział Poznański, 5.12.2014 Poznań, s. 145
  59. Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Wpływ szczepu drożdży oraz użytego surowca na kinetykę powstawania aldehydów w trakcie fermentacji alkoholowej.” VIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 25.-27.06.2014 Chomiąża Szlachecka, s. 64
  60. Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Wpływ hydrolizy kwasu fitynowego w trakcie przygotowywania podłoża hodowlanego o podwyższonym ekstrakcie (typu HG) na aktywność fermentacyjną drożdży S. cerevisiae.” VIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 25.-27.06.2014 Chomiąża Szlachecka, s. 53 – wykład.
  61. Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Ocena tempa hydrolizy kwasu fitynowego w trakcie przygotowywania podłoży fermentacyjnych typu HG z wykorzystaniem różnych preparatów fitaz.” 58. Zjazd PTChem, 21.-25.09.2015, Gdańsk, p. 384
  62. Rolbiecka A., Mikulski D., Kłosowski G. „Kwas octowy i mlekowy jako czynniki stresu środowiskowego w hodowli drożdży Saccharomyces cerevisiae.” 58. Zjazd PTChem, 21.-25.09.2015, Gdańsk, s. 385
  63. Sutkowy M., Lenarczyk J., Kłosowski G. Comparison of culture media for cultivation of Pediastrum boryanum microalgae. W: 4th Young Scientists Conference, World Water Day : Book of Abstracts / ed. Kasper Świdnicki. Adres wydawniczy: Poznań : Adam Mickiewicz University, Faculty of Biology, 2015, s. 105
  64. Rolbiecka A., Kłosowski G., Mikulski D.“The Evaluation of the metabolic response of Saccharomyces cerevisiae cells growing under aerobic conditions to an elevated concentration of zearalenone.” Oxygenalia 11.-13.10.2016, Kraków, P-BM 013 (s. 125)
  65. Sutkowy M., Kłosowski G. The influence of light intensity and photoperiod on the dynamics of biomass growth of Pseudopediastrum boryanum in a photobioreactor culture. W: The Faces of Oxygen : III International Scientific Conference OXYGENALIA 2016, Kraków 18-19 November. Adres wydawniczy: Kraków : Jagiellonian University, 2016, Strona: 128, ISBN: 978-83-7597-292-4
  66. Mikulski D., Kłosowski G. “The influence of phytase addition during the enzymatic starch hydrolysis process with the use of basic amylolytic enzymes on yield and the course of alcoholic fermentation process.” 5th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 8.-11.10.2013, Kraków, P2.1, p. 14
  67. Macko D., Miklaszewska B., Mikulski D., Kłosowski G. “Determination of the impact of lactose supplementation of synthetic cellulolytic media on the activity of cellulase complex.” 5th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 8.-11.10.2013, Kraków, P2.2, p. 15
  68. Mikulski D., Kłosowski G. “Evaluation of phytic acid utilization by S. cerevisiae strains used in fermentation processes and biomass production.” New Biotechnology, Volume 33, Supplement, Abstracts of the 17th European Congress on Biotechnology, 3.-6.07.2016, Kraków, S205 (P36-1), New Biotechnology Vol. 33, Supplement, Page S205 (http://dx.doi.org/10.1016/j.nbt.2016.06.1427 )
  69. Mikulski D., Kłosowski G. “Optimization of the enzymatic hydrolysis process of distillery stillage of various origin subjected to the procedure of acidic pretreatment.” 6th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 11.-14.09.2017, Kraków, P16.5 (p.185)
  70. Mikulski D., Kłosowski G. “Effects of various parameters of acidic pretreatment on the enzymatic hydrolysis efficiency of distillery stillage of different origin.” 6th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 11.-14.09.2017, Kraków, P16.4 (p.184)
  71. Kłosowski G., Mikulski D. “Influence of the application of variable raw material composition on the process of HG alcoholic fermentation conducted under bioreactor conditions.” 6th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 11.-14.09.2017, Kraków, P16.2 (p.183)
  72. Sutkowy M., Kłosowski G., Biosorption potential of the coenobial freshwater green algae Pseudopediastrum boryanum var. longicorne for the removal of chromium(VI) ions from polluted aquatic ecosystems and industrial wastewaters, 1st INTERNATIONAL CONFERENCE ON COMMUNITY ECOLOGY ComEc 2017, September 28–29, 2017, Budapest, Hungary (Poster presentation, BOA p. 116)
  73. Kłosowski G., Mikulski D., Jankowiak O. “Optimization of native S. cerevisiae yeast submerged fermentation (SmF) conditions for phytase production.” 6th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 11.-14.09.2017, Kraków, P14.10 (p.159)
  74. Kłosowski G., Mikulski D., Koim-Puchowska B., Menka A. “Microwave-assisted pretreatment of maize distillery stillage in the production of cellulosic ethanol.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.7 (p. 33)
  75. Kłosowski G., Mikulski D. “Bioethanol production from wheat and rye stillages after microwave-assisted pretreatment.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.13 (p. 36)
  76. Koim-Puchowska B., Kłosowski G., Mikulski D., Menka A., Dróżdż-Afelt J. “Screening of Bacillus subtilis natto strains for the ability to synthesis of biosurfactants.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.14 (p. 36)
  77. Koim-Puchowska B., Kłosowski G., Mikulski D., Menka A., Dróżdż-Afelt J. “Evaluation of the ability of native Bacillus subtilis natto strains to produce surfactin.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.15 (p. 36)
  78. Menka A., Mikulski D., Kłosowski G., Koim-Puchowska B., Dróżdż-Afelt J. “Evaluation of the possibility of using lignocellulosic material in the form of brewer’s spent grain subjected barothermic pretreatment for the production of second-generation ethanol.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.19 (p. 38)
  79. Menka A., Mikulski D., Kłosowski G., Koim-Puchowska B., Dróżdż-Afelt J. “Selection and optimization of process parameters of enzymatic hydrolysis of cellulose from brewer’s spent grain subjected to barothermic pretreatment in an acidic environment.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.20 (p. 38)
  80. Mikulski D., Kłosowski G. “Use of dilute sulfuric acid pretreatment of distillery stillage in the production of cellulosic ethanol.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.21 (p. 39)
  81. Mikulski D., Kłosowski G., Menka A., Koim-Puchowska B. “Efficiency of lignocellulose degradation after microwave-assisted pretreatment of maize distillery stillage with the use of dilute sulfuric acid.” 7th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 23.-25.09.2019, Kraków, P8.22 (p. 39)
  82. Kłosowski G., Mikulski D. “Conversion of pine and cherry wood chips into levulinic acid using microwave radiation.” 3rd International Conference for Bioresource Technology for Bioenergy, Bioproducts & Environmental Sustainability 17.-19.05.2021, on-line (P1.10)
  83. Mikulski D., Kłosowski G. “Cellulosic ethanol production using distillery stillage after sodium cumene sulfonate pretreatment.” 3rd International Conference for Bioresource Technology for Bioenergy, Bioproducts & Environmental Sustainability 17.-19.05.2021, on-line (P1.08)
  84. Kłosowski G., Mikulski D. “Microwave-assisted degradation of biomass with the use of acid catalysis.” 29th European Biomass Conference and Exhibition 26.-29.04.2021, on-line (3BV.8.12)
  85. Mikulski D., Kłosowski G. “Comparison of barothermal and microwave-assisted pretreatment efficiency in degradation of distillery stillages.” 29th European Biomass Conference and Exhibition 26.-29.04.2021, on-line (3AV.6.15)
  86. Mikulski D., Kłosowski G. “Changes in the structure of lignocellulose as a result of microwave-assisted hydrotropic pretreatment.” Global Conference on Biofuels and Bioenergy, 21.-22.10.2022, on-line (p. 31)
  87. Kłosowski G., Mikulski D. “Composition and SEM analysis of biomass of various types after microwave-assisted hydrotropic pretreatment.” Global Conference on Biofuels and Bioenergy, 21.-22.10.2022, on-line (p. 29)
  88. Mikulski D., Kłosowski G. “Influence of microwave-assisted hydrotropic pretreatment on the level of delignification of various types of biomass.” 2nd edition of International Conference on Green Chemistry and Renewable Energy, 16.-17.05.2022, on-line (p. 15)
  89. Kłosowski G., Mikulski D. “Susceptibility of cellulose from various types of biomass after microwave-assisted hydrotropic pretreatment to enzymatic hydrolysis.” 2nd edition of International Conference on Green Chemistry and Renewable Energy, 16.-17.05.2022, on-line (p. 13)
  90. Dróżdż-Afelt J., Kłosowski G., Koim-Puchowska B. Analysis of stress markers induced by Zearalenone in Saccharomyces cerevisiae. ChemBiotIC Chemistry & Biotechnology International Conference, Wrocław University of Science and Technology Publishing House, 22-23 June 2023 online via ZOOM (ISBN 978-83-7493-244-8), P. 89; PP-7, https://www.chembiotic.pwr.edu.pl/ChemBiotIC-Book-of-Abstracts.pdf
  91. Sutkowy M., Kłosowski G. Evaluation of Cr(VI) toxicity and phycoremediation using Pediastrum duplex var. Rugulosum. 40th International Conference of the Polish Phycological Society "Time of change: taxonomy and ecology of algae in theory and practice", Bydgoszcz and Wądzyń, Poland, May 23 - 26, 2023, Abstract book, P-74 – poster presentation