prof. dr hab. inż. Grajewski Jan JulianTematyka seminariów
Promotorstwo prac licencjackich i magisterskich
2005
PRACE LICENCJACKIE:
- Piechocka Ewa „Fumonizyny – źródło skażeń żywności i pasz”
- Polaszewska Justyna – „Źródła skażeń w systemie HACCP”
- Mikulski Dawid- „Źródła skażeń przypraw”
- Kijewska Izabela- „Najgroźniejsze grzybice układu oddechowego ludzi i zwierząt”
- Grabowicz Ewa- „Znaczenie diagnostyczne oznaczania stężenia estrogenów”
- Pańka Ewa- „Wybrane porażenia mózgowe”
- Bartoszewicz Agnieszka- „Epilepsja a fizjologiczny stan organizmu człowieka”
- Kulig Joanna- „Problem schorzeń grzybiczych – szczególnie układu pokarmowego”
- Fanslau Maria- „Choroba Alzheimera i Creutzfeldta- Jakoba u ludzi”
- Zagrodzka Agnieszka- „Zanieczyszczenia żywności zagrażające podczas procesów technologicznych”
PRACE MAGISTERSKIE:
- Radtke Beata- „Właściwości antybiotyczne i mikotoksyczne wybranych szczepów grzybów pleśniowych ocenione za pomocą PremiTestu i testu kultur komórkowych MTT”
- Grabowska Monika- „ Ocena mikrobiologiczna i toksykologiczna kiszonek z kukurydzy z dodatkiem preparatu biologicznego i chemicznego, przed i po teście stabilności”
- Romańczuk Dorota- „Test MTT w ocenie skażenia ziarna zbóż mikotoksynami”
2006
PRACE LICENCJACKIE:
- Błażejewicz Agata- „Wpływ wolnych rodników tlenowych i promieniowania ultrafioletowego na proces starzenia się skóry”
- Polley Ewa- „Zastosowanie ziół w zaburzeniach trawienia”
- Broniszewska Karolina- „Mikotoksyny o działaniu nefrotoksycznym”
- Babińska Aneta- „Najczęściej występujące infekcje dróg rodnych kobiet i ich skutki”.
- Burczyńska Elżbieta- „Łuszczyca”
- Kukułowicz Marta- „Choroby nowotworowe przewodu pokarmowego”
- Andrzejewska Alicja- „Nowotwory układu oddechowego”
- Wojtkowiak Agnieszka Dominika- „Pozytywne znaczenie grzybów pleśniowych”
- Błaś Błażej- „Oddziaływanie alkoholu etylowego i substancji zanieczyszczających na organizm człowieka.
PRACE MAGISTERSKIE:
- Krauze Marta- „ Analiza ilościowa aflatoksyn i ochratoksyny A metodą HPLC w orzechach zakupionych w jednym z bydgoskich marketów”
- Lipczyńska Karolina- „Mikologiczne i mikotoksykologiczne skażenia produktów paszowych w latach 2004 i 2005”
- Starzyńska Barbara- „Higieniczny status powietrza Laboratorium Badawczego”
- Buharowska Joanna- „Stężenie parathormonu (INTACT), a stężenie ochratoksyny A u osób dializowanych z Włocławka i okolic”
- Bijakowska Arleta- „Ocena stopnia skażenia mikotoksynami orzechów z bydgoskiego supermarketu przy wykorzystaniu testu MTT”
- Wengler Dorota- „Ilościowy i jakościowy skład grzybów pleśniowych w glebie po uprawie kukurydzy oraz zielonce i kiszonkach, ze szczególnym uwzględnieniem Fusarium”
- Trępała Małgorzata- „Poziom ochratoksyny A u pacjentów po nefraktomii”
2007
PRACE LICENCJACKIE:
- Dąbrowska Malwina- „Dermatomikozy i organomikozy występujące u psów domowych”
- Daszkiewicz Monika- „Wpływ metabolitów drobnoustrojów na ośrodkowy układ nerwowy”
- Komasińska Małgorzata- „Wpływ leków cytostatycznych na organizm człowieka”
- Kuczyńska Ewelina- „Toczeń rumieniowaty układowy”
- Rusińska Magdalena- „Rak szyjki macicy oraz jego główna przyczyna wirus bordawczaka ludzkiego”
PRACE MAGISTERSKIE:
- Polaszewska Justyna- „Ocena mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna kiszonek z kukurydzy porażonych Ustilago maydis z dodatkiem preparatu biologicznego i chemicznego przed i po procesie stabilności”
- Okońska Magdalena- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób mąki zakupionych w handlu detalicznym”
- Piechocka Ewa- „Fumonizyny- ocena stopnia skażenia kukurydzy i produktów kukurydzianych”
- Mikulski Dawid- „Biodegradacja wybranych mikotoksyn w procesie technologicznym fermentacji alkoholowej”
- Witucka Małgorzata- „Ocena składu produktów ubocznych fermentacji alkoholowej i zanieczyszczeń w surowych destylatach rolniczych w latach 2005-2006”
- Grabowicz Ewa- „Mikologiczna i mikotoksykologiczna ocena otrąb spożywczych i paszowych”
- Busiakiewicz Agata- „Mikologiczna i mikotoksykologiczna ocena kasz spożywczych”
2008
PRACE LICENCJACKIE:
- Ostrowska Zofia- „Rola i znaczenie bakterii w procesach fermentacyjnych”
- Rychlewska Justyna- „Higieniczny status ziarna pszenicy konsumpcyjnej”
- Jeziorska Monika- „Choroby układu pokarmowego”
PRACE MAGISTERSKIE:
- Chodór Ewa- „Ocena produktów ubocznych powstałych w procesie fermentacji alkoholowej kiszonego i suchego ziarna kukurydzy”
- Broniszewska Karolina- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób makaronów zakupionych w handlu detalicznym”
- Burczyńska Elżbieta- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób przypraw zakupionych w handlu detalicznym w Bydgoszczy”
- Andrzejewska Alicja- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cyto toksyczna ocena prób kaw zakupionych w handlu detalicznym w Bydgoszczy”
2009
PRACE LICENCJACKIE:
- Lubawa Joanna- „Nowoczesne metody żywienia psów”
- Mech Emila- „Głownia guzowata (Ustilago maydis DC CORDA) i głownia pyląca (Sphacelotha reiliana T.G. KUHN)- charakterystyka oraz ocena zagrożenia”
- Srokosz Edyta- „Nowoczesne metody żywienia kotów”
- Rędzikowska Małgorzata- „Ogólny problem żywienia psów”
- Ziólkowska Joanna- „Czy można żyć z cukrzycą i jak z nią żyć”
PRACE MAGISTERSKIE:
- Dąbrowska Malwina- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób suszonych owoców zakupionych w handlu detalicznym”
- Soszczyńska Ewelina- „Mikrobiologiczna i mikotoksykologiczna ocena czystości ziarna pszenicy konsumpcyjnej przeznaczonej na mąkę”
- Komasińska Małgorzata- „Analiza podstawowych parametrów krwi u pacjentów z łagodnym przerostem gruczołu krokwego”
- Pytel Patrycja- „Mikrobiologiczna ocena kukurydzy czystej i skażonej Ustilago maydis”
- Rusińska Magdalena- „Skład chemiczny i jakość kiszonki z CCM porażonej głownią guzowatą”
- Utczinska Dorota- „Ocena mikrobiologiczna i mikotoksyczna płatków śniadaniowych zakupionych w handlu detalicznym na terenie Bydgoszczy”
2010
PRACE MAGISTERSKIE:
- Grajewska Natalia- „Cytotoksyczność grzybów izolowanych z kukurydzy”
- Ostrowska Zofia- „Mikologiczna ocena jakości kukurydzy porażonej głownią guzowatą (Ustilago maydis) uprawianej na kiszonkę”
- Rychlewska Justyna- „Ocena mikologiczna i mikotoksykologiczna ekologicznego oraz konwencjonalnego ziarna owsa i jego produktów”
- Zblewska Aleksandra- „Zearalenon i jego pochodne w krwi u mężczyzn z przerostem gruczołu krokowego”
PRACE LICENCJACKIE:
- Lewandowska Weronika- „Adsorbenty wiążące mikotksyny”
- Maćkiewicz Magdalena- „Toksyny T-2 i HT-2 – wpływ na człowieka i zwierzęta”
- Nowakowska Natalia- „Zearalenon”
- Piotrowska Magdalena- „Nowotwory układu moczowo- płciowego u mężczyzn”
2011
PRACE LICENCJACKIE:
- Wojciechowski Adam- „Przyczyny i konsekwencje stresu zawodowego u policjantów”
PRACE MAGISTERSKIE:
- Kamień Monika- „Mikologiczna i mikotoksykologiczna ocena stopnia skażenia pszenicy konsumpcyjnej przeznaczonej do wypieku chleba”
- Lubawa Joanna- „Ocena mikologiczna surowców ekologicznych”
- Rędzikowska Małgorzata- „Mikologiczna ocena produktów ekologicznych”
- Mazur Monika- „Występowanie grzybów pleśniowych u pacjentów z zapaleniem zatok przynosowych.
- Kalczyńska Katarzyna- „Mikotoksykologiczna analiza ziarna orkiszu i wybranych produktów orkiszowych pochodzących z ekologicznego systemu uprawy
2012
PRACE MAGISTERSKIE:
- Lewandowska Weronika- „Adsorbenty wiążące mikotoksyny”
- Maćkiewicz Magdalena Marta- „Toksyny DON, T-2, HT-2 oraz ZEA w ekologicznych surowcach i produktach pszenicy”
- Sibiorowska Ewelina- „Analiza mikotoksykologiczna ziarna żyta i jego produktów pochodzących z ekologicznego systemu upraw”
- Tymińska Patrycja Ewa- „Ocena stopnia cytotoksyczności ryżu porażonego przez Fusarium culmorum z wykorzystaniem testu MTT”