mikroskop mikroskop

Pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii UKW wykonawcami patentu na wynalazek

Decyzją z dnia 11.01.2022 r. Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej po rozpatrzeniu zgłoszenia oznaczonego numerem P.430001 dokonanego w dniu 22.05.2019 udzielił na rzecz Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy patentu na wynalazek pt.: „Sposób aktywizacji mieszanki liofilizowanych acidofilnych bakterii kwasu mlekowego przeznaczonych do niskotemperaturowej dekontaminacji ochratoksyny A w krwi spożywczej”, którego wykonawcami są dr Agnieszka Grzelakowska, dr inż. Magdalena Banach-Szott z Politechniki Bydgoskiej oraz pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego prof. dr hab. Jan Grajewski i dr hab. Magdalena Twarużek prof. uczelni.

Przedmiotem wynalazku jest sposób aktywizacji mieszanki liofilizowanych acidofilnych bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidopfililus przeznaczonych do niskotemperaturowej dekontaminacji mikotoksyny ochratoksyny A występującej w spożywczej krwi wieprzowej, w związku z obecnością w surowcach grzybów pleśniowych (magazynowych) z rodzaju Aspergillus oraz/lub Penicillium. Zastosowanie prebiotyku z grupy oligofruktanów o masie cząsteczkowej 5000 Da do aktywizacji mieszanki liofilizowanych acidofilnych bakterii kwasu mlekowego zwiększyło zdolność pochłaniania wody i żelowania oraz wpływało korzystnie na konsystencje i strukturę krwi spożywczej.

Procedura ta zwiększa bezpieczeństwo toksykologiczne wytwarzanego produktu. Prebiotyk nadawał kremową konsystencję i aksamitność produktu. Wpływał korzystnie na konsystencję produktów zamrażanych, zapobiegając wydzielaniu się wody z produktu po rozmrożeniu. W trakcie realizacji wynalazku niespodziewanie stwierdzono znaczącą aktywizację bakterii kwasu mlekowego przeznaczonych do niskotemperaturowej dekontaminacji ochratoksyny A występującej w spożywczej krwi wieprzowej, po zastosowaniu optymalnie 20 µg.1 cm-3 mieszaniny związku chemicznego z grupy puryn, o wzorze sumarycznych C5H5N5 i masie molowej 135,13 g/mol, oraz związku o wzorze sumarycznym C17H20N4O6 i masie molowej 376,36 g/mol, w ilości optymalnie 1,5 µg 1 cm-3 mieszaniny.

Więcej informacji znajduje się na stronie Urzędu Patentowego RP.