Prestiżowa publikacja owocem współpracy pracowników Wydziału Nauk Biologicznych z zagranicznymi ośrodkami

W czasopiśmie Science of the Total Environment (MEiN: 200; IF: 10.754) ukazała się naukowa publikacja współautorska: Carla Viegas, Bianca Gomes, Renata Cervantes, Sílvia Moreira, Marta Dias, Pedro Pena, Elisabete Carolino, Magdalena Twarużek, Robert Kosicki, Ewelina Soszczyńska, Liliana Aranha Caetano, Lídia Cañas, Sofya Pozdniakova, Sílvia Borràs, Susana Viegas pt.: „Microbial contamination in grocery stores from Portugal and Spain — The neglected indoor environment to be tackled in the scope of the One Health approach”.

Niniejsza publikacja powstała w wyniku współpracy pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii, Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego z ośrodkami badawczymi w Portugalii i Hiszpanii.

Streszczenie

Skażenie mikrobiologiczne w sklepach spożywczych (GS) powinno być monitorowane, ze względu na powszechny kontakt pracowników i klientów z żywnością, co zwiększa ryzyko jej skażenia i przenoszenia chorób. Celem badań była ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego w portugalskich i hiszpańskich sklepach spożywczych za pomocą protokołu wielopunktowego z zastosowaniem pasywnych metod pobierania próbek (ściereczki elektrostatyczne do kurzu i wymazy powierzchniowe). Przeprowadzono molekularną detekcję pleśni Aspergillus, analizę mikotoksyn, badania oporności na azole, a także pomiar cytotoksyczności w celu lepszego oszacowania potencjalnego ryzyka dla zdrowia, wynikającego z narażenia oraz określenie możliwych zależności pomiędzy badanymi czynnikami ryzyka.

Miejsca pobierania próbek w pobliżu owoców i warzyw były obszarami najbardziej zanieczyszczony bakteriami i grzybami w GS w obu krajach. W próbkach z portugalskich sklepów spożywczych zaobserwowano gatunki Aspergillus sekcji fumigati i Fusarium o obniżonej wrażliwości na azole, powszechnie stosowane w leczeniu klinicznym infekcji grzybiczych. Fumonizyna B2 została wykryta w próbkach pobranych z portugalskich GS, co może stanowić nowe zagrożenie związane z narażeniem zawodowym i bezpieczeństwem żywności. Podsumowując, uzyskane wyniki budzą obawy dotyczące zdrowia ludzki i bezpieczeństwa żywności, dlatego muszą być badane przy zastosowaniu podejścia „One Health”.

Pełna treść artykułu jest dostępna na stronie sciencedirect.com.